Prednáškové popoludnie - November 2017

22.10.2017 22:56

Pri príležitosti Svetového dňa diabetu sme uskutočnili v spolupráci s  DIA Tyrnavia a mestom Trnava  22.11.2017 prednáškové popoludnie. Za mesto vyše 100 účastníkov privítala p. Mgr. Ingrid Huňavá – vedúca sociálneho odboru mesto Trnava.Témy boli vhodné nielen pre diabetikov, ale aj pre tých, ktorí sa chceli dozvedieť od PhDr. Márie Lévyovej, prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), čo je vlastne AOPP. Účastníci sa dozvedeli, že AOPP vychádza z Charty práv pacientov, poskytuje zdravotné, sociálne a právne poradenstvo, združuje špecifické pacientske organizácie podľa jednotlivých diagnóz a mnoho užitočných informácií.  

A keďže témy boli najmä pre diabetikov, nechýbal ani diabetológ MUDr. Jozef Lacka PhD, MBA, aby povedal niečo o trávení cukrov, inzulínovej rezistencii, glykemickom indexe potravín, náhradách cukru a sacharidových výmenných jednotkách. Pridal niekoľko praktických rád k stravovaniu a spôsobov úpravy jedla vhodného pre diabetikov.

MUDr. Júlia Štipková – lekárka z kúpelov Brusno predstavila kúpele Brusno a vo svojej prednáške sa venovala  rehabilitácii pri srdcovo-cievnych ochoreniach, čo je téma rozhodne vhodná aj pre pacientov s diabetom, pretože ako dobre vieme, diabetes so sebou prináša aj kardiovaskulárne komplikácie. Dozvedeli sme sa, že v kúpeľoch poskytujú aj diétne poradenstvo a telesný tréning.  Pani doktorka priblížila čo je cieľom rehabilitácie, aké druhy liečebnej telesnej výchovy poskytujú, aké účinky má pohybová aktivita na organizmus. Samozrejme spomenula aj liečebné procedúry, napr. minerálny uhličitý kúpeľ a jeho účinky, suchý uhličitý kúpeľ, hydrokineziterapiu, oxygenoterapiu, magnetoterapiu...

Mgr. Lukáš Vaško, PhD. hovoril o  dôležitosti psychologickej podpory a psychoterapie pri zvládaní diabetes mellitus, pretože u viac ako 30% týchto pacientov sa pridružujú ďalšie psychické a psychosomatické ochorenia, ktoré výrazne negatívnym spôsobom narúšajú bazálnu terapiu cukrovky a v nie zriedkavých prípadoch môžu spôsobiť dlhodobé a závažné komplikácie, kedy nie je možné, práve z psychologických príčin, dostať hladinu glukózy pod kontrolu. Dotkol sa otázky stresu, možných depresií, úzkostí a kognitívnych porúch. Vyzdvihol potrebu vyhľadať odbornú pomoc už pri prvých náznakoch subjektívne sa zhoršujúceho psychického stavu.

LZ-letak-NOV2017.pdf

Späť

Kontakt

Liga zdravia Slovensko, o.z.

0903 218 052

© 2014 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode